JUMP OVER THE LANGUAGE BARRIER

ΤΟΥΡΚΙΑ 15/12/2016 – 23/12/2016

«ΕΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ»

Όταν μου προτάθηκε να συμμετάσχω στο σεμινάριο είπα το ‘ναι’ αμέσως χωρίς δισταγμό. Παρ’ όλα αυτά οι μέρες που θα διαρκούσε μου φάνηκαν πολλές, αντίθετα.. αποδείχτηκαν πολύ λίγες.

Η πρώτη μέρα της γνωριμίας ήταν λίγο σφιγμένη και από πλευράς μου και από πλευράς του υπολοίπων, χωρίς όμως να είμαστε πλήρως απόμακροι, καθώς υπήρχε επικοινωνία. Από την δεύτερη όμως μέρα, και με την βοήθεια του συντονιστή μας Burak που έπαιξε καταλυτικό ρόλο, οι σχέσεις μας άρχιζαν να γίνονται πιο σφιχτές και δεμένες, πιο οικογενειακές θα έλεγα. Άνθρωποι χαμογελαστοί, ευδιάθετοι με πρόθεση να σου μεταφέρουν την χαρούμενη αύρα τους βρίσκονταν στον ίδιο χώρο με σένα και εσύ ανυπομονούσες να τους συναντήσεις, να μάθεις από αυτούς και αυτοί από σένα.

Η οργάνωση και το πρόγραμμα του σεμιναρίου ήταν άψογα διαμορφωμένα, εντείνοντας μας το ενδιαφέρον για το τι θα επακολουθήσει, χωρίς να μας κουράζει καθόλου. Όλα είχαν μια σειρά και ανυπομονούσαμε να βρεθούμε στο δικό μας “meeting room” του ξενοδοχείου να ετοιμάσουμε την επόμενη ενότητα του προγράμματος. Ιδιαίτερες στιγμές για μένα, ήταν τα « intercultural nights” που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω σημαντικά πράγματα από την ιστορία, την κουλτούρα και τις συνήθειες των χωρών που συμμετείχαν στο project αλλά και να μιλήσω για την δική μου χώρα. Ως επακόλουθο καταφέραμε να μάθουμε πολλές λέξεις από τους υπολοίπους, αλλά και να μεταδώσουμε το ελληνικό στοιχείο, αφού τα παιδιά έμαθαν πολλές ελληνικές λέξεις και λάτρεψαν το συρτάκι που τους μάθαμε να χορεύουν στην παρουσίαση της ελληνικής βραδιάς, χορεύοντάς το όπου είχαν την ευκαιρία. Ακόμα, απ’ τις καλύτερες εμπειρίες, ήταν η δημιουργία του δικού μας βίντεο που έπρεπε να σκεφτούμε και να πράξουμε ομαδικά για να δημιουργήσουμε στο τέλος ένα βίντεο που θα μας ικανοποιεί όλους. Περάσαμε στιγμές γέλιου, δεθήκαμε ακόμα περισσότερο και καταφέραμε σαν ομάδα να βγάλουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα. Τέλος, στις καλύτερες στιγμές, δεν θα μπορούσα να παραλείψω το κομμάτι με τα σχολεία και την αλληλεπίδραση με τα παιδιά. Έχοντας λόγω των σπουδών μου άμεση επαφή με τα παιδιά, με χαροποίησε το γεγονός ότι θα έμπαινα σε σχολική τάξη για να δω πώς λειτουργούν τα πράγματα σε μια άλλη χώρα. Σύμφωνα λοιπόν πάντα με το θέμα του σεμιναρίου, με έκπληξη συνειδητοποιήσαμε ότι παιδιά μικρότερης ηλικίας (6-10) γνωρίζουν καλύτερα αγγλικά από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (16-18) κάνοντας μας να αναρωτηθούμε αν τουλάχιστον αυτή η νέα γενιά θα είναι πρωτοστάτης και για τις υπόλοιπες γενιές.

Κλείνοντας, μπορεί να μην εξερευνήσαμε σε ικανοποιητικό βαθμό την Τουρκία, παραμένοντας μόνο στην πόλη Izmit για την ασφάλεια μας, αλλά το ταξίδι αυτό ήταν ένα εξαιρετικό 8ήμερο, όπου ένιωσα ότι συνδύασα διακοπές και γνώση μαζί. Η καταπληκτική οικογένεια που γνώρισα, το σπίτι που ξέρω ότι έχω οποιαδήποτε στιγμή θελήσω στην Τουρκία, την Λιθουανία και την Βουλγαρία, τα πράγματα που μου έμαθαν και τους έμαθα, θα είναι ο λόγος που θα εύχομαι να γίνουν και άλλα τέτοια σεμινάρια ώστε να μπορώ να ξανασυμμετάσχω εγώ και άλλοι άνθρωποι που δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα τα προγράμματα αυτά.

Γράφοντας αυτό το άρθρο, ξύπνησαν μνήμες και ένιωσα ότι ξαναζώ κάποιες μικρές στιγμές από τις μέρες εκείνες!

Ευχαριστώ πολύ για αυτή την εμπειρία!