Μωσαϊκο ανθρωπων, δημιουργικο μονοπατι στη μαθηση

Ταξίδι γεύσεων, αισθήσεων και γνωστικών εμπειριών βουτηγμένο σε μπαχάρια της ανατολής αναμεμειγμένο άψογα με εφτά διαφορετικές χώρες τόσο διαφορετικές κι όμως παράλληλα τόσο όμοιες μεταξύ τους, μια σύγχρονη Βαβέλ.

28 διαφορετικοί και ξεχωριστοί συμμετέχοντες, σαν 28 ανόμοιοι και μοναδικοί κρατήρες ενός τόσο μοναδικά τέλειου φεγγαριού, εφτά διαφορετικών πολιτισμών.

Νέοι πρωτότυποι άνθρωποι γεμάτοι όρεξη για ζωή, νέοι φίλοι ίσως και για μια ζωή, που σε κάνουν να νιώθεις πραγματικά τυχερός που διασταυρώθηκαν τα μονοπάτια σας.

Η διαδρομή μας φεύγοντας από το αεροδρόμιο διασχίζοντας μέσα από πανέμορφα πευκοδάση κατέληξε σε ένα πολύ όμορφο σημείο, όπου το πράσινο του δάσους συναντά το γαλάζιο της θάλασσας, στο πανέμορφο και γραφικότατο παραθαλάσσιο χωριουδάκι Kıyıköy.

Το Kıyıköy ή Mήδεια όπως είναι το αυθεντικό του όνομα, είναι ένα αρχαίο βυζαντινό χωριό κτισμένο στα Θρακικά παράλια του Ευξείνου Πόντου, της κωμόπολης της Βιζύης, στην επαρχία των Σαράντα Εκκλησιών (Κιρκλαρέλι), βορειοδυτικά της Τουρκίας, στην λεκάνη της Μαύρης θάλασσας (Εύξεινου Πόντου), μόλις δύο ώρες έξω από την μαγευτική Κωνσταντινούπολη.

Η συμμετοχή μου στο «Learn in games» project, με γέμισε πρωτόγνωρες εμπειρίες. Να μαθαίνεις να γελάς περισσότερο με τους άλλους και με τον εαυτό σου, να μαθαίνεις να παίζεις, να σχεδιάζεις και να παρουσιάζεις νέα εκπαιδευτικά γλωσσικά και επικοινωνιακά παιχνίδια, να γίνεσαι και πάλι παιδί μέσα από θεατρικά παιχνίδια που «σπάνε τον πάγο» για να γνωριστούμε καλύτερα καθώς και πνευματικά «energizers» από τον trainer μας που εξιτάρουν τον εγκέφαλο, κρατώντας μας σε μόνιμη εγρήγορση για την επόμενη πρόκληση-task ήταν λίγα από τα οφέλη της ανεπίσημης εκπαίδευσης (nonformal education) που αποκόμισα ως συμμετέχουσα.

Να τους νιώθεις και να αρχίζεις να τους αντιλαμβάνεσαι περισσότερο, μπαίνοντας μέσα στη δική τους κουλτούρα, μέσα στον δικό τους μικρό και ξεχωριστό πλανήτη, ανταλλάσοντας εμπειρίες και βιώματα που σίγουρα σε κάνουν πλουσιότερο ως άνθρωπο και σε εξελίσσουν στο καλύτερο που μπορείς να γίνεις.

Μία από τις κορυφαίες στιγμές του project ήταν και η πολυπολιτισμική βραδιά όπου όλες οι συμμετέχουσες χώρες , η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η διοργανώτρια Τουρκία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Ρουμανία ξεδίπλωσαν την Ιστορία τους και πρόσφεραν τις τοπικές λιχουδιές τους.

Βιώσαμε ακόμα και αναπαράσταση του παραδοσιακού Τούρκικου γάμου μετά ζωντανής μουσικής.

Τα γεύματα μας συνοδεύονταν με μπόλικο τσάι και τούρκικο καφέ που ήταν μόνιμοι σύμμαχοί μας καθ’όλη τη διάρκεια των καθημερινών πολύωρων δραστηριοτήτων μας οι οποίες ολοκληρώνονταν με βραδινές μουσικές βραδιές με κιθάρα δένοντας μας ακόμη περισσότερο σαν ομάδα.

Η παραθαλάσσια εκπαιδευτική εκδρομή μας στο βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, λαξευμένο μέσα στους βράχους ενός λόφου, που μόνο εάν έμπαινες μέσα και εξερευνούσες καταλάβαινες ότι υπήρξε εκκλησία, σε μαγνητίζει το ίδιο ακόμα και σήμερα.

Το απώτερο νόημα είναι να μην ξεχνάς να μαθαίνεις, να ζεις για να μαθαίνεις, να συλλέγεις ευτυχισμένες στιγμές, χρήσιμες γνώσεις και ανεξίτηλες εμπειρίες ζωής που θα σε κάνουν καλύτερο ως άνθρωπο σε ένα ατέρμονο και συνάμα τόσο σαγηνευτικό ταξίδι της γνώσης που είναι για μένα η ουσία της ζωής.

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου την CeipesGreece που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω σε αυτό το αλησμόνητο ταξίδι, την Ελίζα, την Ελισσάβετ,το Χρήστο για την συναρπαστική παρέα καθώς και τον Mustafa τον trainer μας και την Εlif και την CreΑrtivist για την υπέροχη διοργάνωση του ταξιδιού. Νιώθω πολύ τυχερή που ήμουν κομμάτι αυτού του παιχνιδιού.

Και στα επόμενα που έρχονται σύντομα!

Αλεξάνδρα Πολύδωρα